تلفن تماس
02126603575

از جمله سخت ترین و در کنار آن خطرناک ترین کار ممکنه در مهندسی عمران خاکبرداری و گودبرداری می باشد که در جهت حفظ امنیت انسان ها داخل و خارج از محل گودبرداری شده و همین طور ساختمان های مجاور و در جهت افزایش ایمنی باید دیواره ها آن را با سازه های نگهبان مهار کرده و عملیات پایدارسازی را انجام داد که البته می توان به به تکنیک نیلینگ در این خصوص اشاره نمود.

انواع مختلفی به عنوان سازه های نگهبان وجود دارد که انتخاب آن به نوع خاک، عمق گود برداری و خاکبردرای و همچنین مقاومت ساختمان های مجاور بستگی دارد که برای سنجیدن این موارد به افراد متخصص پروژه های گودبرداری و خاکبرداری ساختمان نیاز می باشد.

ایجاد ساختمان در زمین هایی که خاک سستی دارند باید در ابتدا پی ساختمان را سفت کنید و پس از اطمینان نسبت به احداث بنا اقدام نمایید و از آنجایی که این عملیات در شهر انجام می شود شما مجبور به استفاده از روشی می شوید که مناسب شهر باشد و آن هم تکنیک نیلینگ است تا از ایجاد ترک و یا خرابی ساختمان جلوگیری گردد.

[caption id="attachment_3138" align="aligncenter" width="448"]نیلینگ نیلینگ[/caption]

نیلینگ با روش مهارسازی بسیار شباهت دارد و نیلینگ به صورت مرحله به مرحله و اصولا از بالا به پایین    شروع می شود و در هر مرحله از دستگاه های حفاری مختص چاهک های افقی و مایل در بدنه دیواره گود حفر کرده و درون آنها را با کابل های پیش تندگی قرار داده می شود و سپس با تزریق بتن درون چاهک ها به مهار کامل کابل ها کمک می شود و با استفاده از جک های ویژه کابل ها کشیده شده و می توانید انتهای کابل را بروی سطح دیواره گود مهار کنید. برای محک کردن درون چاهک را با بتن پر کنید و زمانی که از سخت شدن بتن و همین طور محک بودن کابل ها اطمینان حاصل کردید جک را آزاد نمایید با این روش نیلینگ می توانید نیروی موجود در کابل ها را فشرده نموده و همین امر منجر به فشرده شدن خاک و افزایش تراکم و همین طور کاهش رانش زمین را در پی دارد و در واقع می توان گفت با روش نیلینگ می توانید نیروی رانشی زمین در دیواره ها منظقه گود برداری شده را به خاک های دیواره منتقل کرد و از آنجایی که خاک بدنه انتهایی همانند سازه عمل کرده و توانایی تحمل جداره ها را افزایش می دهد.

نکته ای که در خصوص تکنینک نیلینگ وجود دارد عمق گود برداری می باشد که با توجه به نوع خاک و فاصله ای که هر حفره با حفره بعدی باید داشته باشد عموما بین 2 تا 3 متر است.