پایدارسازی توسط انکراژها (Ground Anchors)
زمین مهار یا انکراژ ها، تاندونهای پیشتنیدهی دائمی تزریق شده با سیمان هستند که در خاک و سنگ برای مهار و کنترل المانهای سازهای مانند دیوار (نگهداری گود) یا دالها استفاده میشوند. مهاریها در سوراخهای حفاریشده نصب میشوند و تا بار طراحی پیش تنیده میگردند تا بدین وسیله نیروی مقاومت مورد نیاز را بسیج و از زمین به المانهای سازهای منتقل کنند. مهارهای موقتی برای بازهی کمتر از دو سال استفاده میشوند. زمین مهارهای دائمی از خوردگی محافظت میشوند تا از عملکرد بلند مدت آنها در طول عمر طراحی اطمینان حاصل شود.
شکل زیر شماتیکی از یک مهاری دائمی را نشان میدهد که اجزای اساسی آن عبارتند از:
اجزای مختلف تاندون از نوع استرند
اجزای مختلف تاندون از نوع میلگرد
- طول پیوستگی مهاری: که تاندون در حباب تزریق شده اولیه ثابت میشود و نیروی کششی را به خاک اطراف منتقل میکند. طول پیوستگی مهاری طوری طراحی میشود که ظرفیت بیرونکشش مورد نیاز را ایجاد کند.
- طول بدون پیوستگی: طولی است که تاندون میتواند آزادانه تغییرشکل الاستیک دهد تا نیروی مقاوم را از طول پیوسته مهاری به المان سازهای منتقل کند (یعنی دیواره، دال و...) و طوری طراحی میگردد که به لایه زیرین برسد یا داخل خاک همگن قرار گیرد تا طول پیوستگی مهاری فراتر از توده خاک مستعد ناپایداری مجاور المان سازهای قرار گیرد.
- دوغاب مهاری: که دوغاب اولیه نیز نامیده می شود، عموماً مخلوط با پایه سیمان پرتلند یا رزین پلیمری است و برای انتقال نیروی مهاری به زمین استفاده میشود. تزریق دوغاب ثانویه در سوراخ حفاریشده میتواند پس از تنیدگی انجام شود تا محافظ خوردگی برای تاندونهای بدون پوشش باشد.
- مهار یا گیره (Anchorage): وسیلهای است که به تاندون وصل میشود و شامل صفحه و سرمهاری (Anchor head) (یا مهره رزوه شده) است و اجازه تنیدگی و قفل کردن (lock- off) فولاد پیش تنیده را میدهد.باید توجه داشت، مهار (انکر) به دلیل کشیده شدن در هنگام ساخت، در تمام دوران بهرهبرداری تحت تنش بوده و کارایی بالاتری از خود نشان میدهد، در صورتیکه در روش Nailing هرگاه سازه جابجا شود Nail تحت تنش کششی قرار می گیرد، که از نظر ضریب اطمینان این دو روش اختلاف زیادی با یکدیگر دارند.
پروژه اجرا شده با سیستم انکراژ
پروژه اجرا شده با سیستم انکراژ
انکراژ های نصب شده برای پایدارسازی شیب در سنگ شدیداً هوازده
انواع انکراژ ها
انواع مختلفی از مهاریها توسط پیمانکاران گوناگون بوجود آمده است که از تاندونهای مختلف، روشهای حفاری، شیوه کنترل تزریق مختلف و سیستمهای محافظت خوردگی متفاوت استفاده نمودهاند. انتخاب مهاری و روش نصب آن برای کاربرد خاصی عموماً بستگی به خاک زیرین، شرایط آب زیرزمینی، محدودیتهای محل و تجهیزات موجود بستگی دارد. انواع مهاریها شامل موارد زیر میباشند که جزئیات آنها در شکل نشان داده شده است.
انواع مختلف مهارها
- زمینمهار با استوانه مستقیم با تزریق بدون فشار (Straight shaft gravity-grouted)
- مهاریها با تزریق تحت فشار(Straight shaft pressure-grouted)
- روش پس تزریق(Post-grouted)
- مهارهای ته پهن شده (Underreamed)